Magashegyi bakancs kölcsönzés

A megfelelő magashegyi bakancs az egyik legfontosabb és legdrágább része az expedíciós felszerelésnek, ára 600-1000 EUR között mozog. Ráadásul Magyarországon nem tartja őket egyetlen hegymászó bolt sem (a Mountex-ben egy rövid ideig volt La Sportiva G2). Legközelebb a bécsi Bergfuchs-ban elérhető változó kínálattal pár modell.

A bakancs védi a lábujjainkat a lefagyástól. A komoly hőszigetelést kivehető belső cipő és külső hőszigetelő héj kombinációjával, valamint integrált (és egyes modellek esetében hőszigetelt) kamáslival lehet elérni. Hogy ne legyenek ezek a bakancsok nagyon nehezek, a gyártók a végtelenségig kikönnyítik őket. Ez persze nagyon meglátszik a tartósságukon. Legjobb esetben 1-2 himalájai (ami kb. 2-4 Lenin-csúcs szezonnak felel meg) szezont bírnak, legrosszabb esetben akár az első rossz lépéssel úgy fel lehet hasítani őket a hágóvassal, hogy azonnal mehetnek a kukába.

Ezek a bakancsok nem kényelmesek. Nem lehet tökéletesen belőni a méretüket sem, mert fel kell készülni a nagy magasságban fellépő kisebb-nagyobb mértékű láb-ödémásodásra is. Mivel „szigorúan funkcionális” cipők, igazából semmilyen más feladatra nem igazán alkalmasak. A 8000 m-re ajánlott cipők túl bumfordik és nehezek, kifejezetten 7000 m-re csak kevés gyártó – a La Sportiva (G2) és a Boreal (Siula) – ajánl bakancsot. A 6000 m-re ajánlott bakancsokat meg azért érdemes meggondolni.

A gyártók által 7000 m-re ajánlott bakancsok közül a legkönnyebb a La Sportiva G2, a legnépszerűbb a 8000 m-re ajánlott La Sportiva Olympus Mons (bár lehet, hogy a K2 első téli megmászása előtérbe hozza a Scarpa Phantom 8000-et). Saját tapasztalatom szerint a széles lábúaknak a Boreal bakancsait, a nagyon fázósaknak a Lowa bakancsait érdemes választani.

A Fortune Tours-szal mászóknak lehetősége van 7000 m-es mászásra alkalmas magashegyi bakancs próbálására, bérlésére, szigorú kauciós, higiéniai és használati feltételekkel 40-46,5 közötti méretben. A rendelkezésre álló bakancsok főleg La Sportiva G2, továbbá La Sportiva Olympus Mons, Boreal Siula, Boreal G1 Expe, és Lowa Expedition 8000 típusúak.

Bakancson kívül az Iroda korlátozott számban egyéb magashegyi felszereléseket is tud biztosítani.